Život na míru

Život na míru
Ohodnoť článek

Vlastnit pěknou parcelu, v dostupné blízkosti centra města, je velmi příjemné, ale má to často i své nevýhody. Na sousedních parcelách již obvykle stojí rodinné domy, které stíní náš pozemek, nemluvě o tom, že pohled na ně nebudí vždy pozitivní pocity. Spíše naopak. Co s tím? Samozřejmě obrátit se na zkušeného architekta.

Bydlet ve městě, pokud možno někde, kde je dostatek zelených zákoutí a odkud se do práce dostaneme za pár minut, je skutečně příjemné a sní o tom mnoho stavebníků. Takových lokalit ale stále ubývá a pokud se objeví, jejich nehorázně vysoká cena nás většinou odradí. Svým způsobem měla štěstí mladá rodina, která takový pozemek vlastnila a rozhodla se na něm postavit praktický rodinný dům.

parcela_1Hlavně rychle …

Pěkná lokalita v dostupné vzdálenosti od centra města může nabídnout útulné bydlení, pokud si jej samozřejmě dokážeme vytvořit. Naši hostitelé se o to pokusili s pomocí architekta. Dostatečně velká parcela u příjezdové komunikace obklopena rodinnými domy postavenými jak vojáci v první řadě, nabízela několik možností. “Nechtěli jsme se z domu dívat přímo do ulice, proto jsme společně s architektem vymysleli, že dům jakoby” zapustíme “, zkrátka usadíme téměř na konec parcely,” vysvětluje majitel. To byl první, ale rozhodně ne poslední rozdíl, kterým se tento dům začal odlišovat od sousedních. Dnes kompletně dokončený dům je sice barevně nenápadný, ale rozhodně upoutá svým moderním vzhledem každého, kdo půjde kolem.

parcela_2Majitelé si přáli něco atypické, co však nikoho neurazí, nerozhněvá, ale zato jim výborně poslouží. S architektem, který má smysl pro účelnost a praktičnost, není složité představu realizovat. “V přízemí jsem chtěl velkou pracovnu, útulnou společenskou místnost, praktickou kuchyni, v podkroví ložnici a úložné prostory. Teď mám navíc ještě dvě krásné terasy, jednu na východ – “snídaňovou” – a druhou na západ – “večerní”, “směje se stavebník. Majitelé si přáli bydlet co nejrychleji, přesto se ale rozhodli pro zděnou stavbu. Na základě konkurzu vybrali stavební firmu, která jim slíbila postavit dům za šest měsíců. O tom, jak stavba probíhala jsme psali v minulém čísle. Zde je nutné podotknout, že firma termín skutečně dodržela a na kvalitu provedení si majitel dosud nemůže stěžovat.

… Ale i vkusně

Architektonicky byl dům sestaven jakoby ze dvou hmot, kvádrů, z nich ten menší, který při prvním pohledu na dům jakoby visí ve vzduchu, je kolmo napojen na hlavní část domu. Od ní je odlišen i vzhledově – jako fasádní obklad bylo použito světlé pálené zdivo. Tato část je využívána jako pracovna, ale v případě potřeby také jako pokoj pro hosty, protože v její blízkosti je i hygienické zázemí. Pod touto visutou částí se skrývá dvojgaráž a skladové prostory. Přízemí nabízí velkou obytnou místnost, ve které je řešena kuchyň, jídelní kout a obývací pokoj. Do modré barvy laděná kuchyně je vytvořena na míru a nabízí vše, co hospodyně k vaření potřebuje. Od jídelního koutu je oddělena pouze barovým pultem. Mezi kuchyní a jídelnou je však také vstup na dřevěnou terasu (východní), z ní se po schodišti sestupuje do zadní části zahrady. Terasa ze smrkového dřeva je stíněna košatým ořechem.

parcela_3
Z útulné obývacího pokoje s krbem se vstupuje prosklenými dveřmi na západní terasu. Obývací pokoj je ze západní strany výrazně prosklený, proto jsou zde instalovány vnitřní žaluzie. Po přirozeně osvětleném ocelovém schodišti s dřevěnými stupni se stoupá do patra. Hala na patře nabízí dostatek úložného prostoru díky vestavěným skříním, ale i vstup do tří ložnic a koupelny. Ložnice rodičů navíc disponuje vlastní šatnou a koupelnou. Všechny pokoje jsou dostatečně osvětleny přirozeným světlem a hlavně vkusně vybaveny střídmě řešeným nábytkem, většinou dřevěným.

Zanechat komentář